Budete potřebovat:
- ostré nůžky
- rukavice
- vhodný oděv
- dobrou náladu
Jistě máte již za sebou jarní řez dřevin, nyní přichází ten pravý čas na jarní facelift okrasných travin, které zdobí vaše trvalkové záhony. Abychom dokázali správně ošetřit všechny traviny na zahradě, rozdělíme si je na dvě skupiny – stálezelené a ty, které prostě přes zimu nerostou (stébla zůstanou suchá).
Ovsíř, ostřice, metlice, kostřava a smělek jsou traviny stálezelené, které nestříháme, ale vyčesáváme, tím je zbavíme odumřelých stvolů a dalšího organického materiálu, který nám do nich během zimy napadal. Pokud patříte k těm, kteří na zimu traviny zakrývají suchým listím, listí odstraňte. Při vyčesávání postupujte opatrně, obzvláště u rostlin zasazených v loňském roce hrozí, že byste je mohli nechtěně vytáhnout i s kořenovým balem. Pokud vyčesáváte traviny ručně, určitě nezapomeňte na rukavice, uchráníte se před nepříjemnými poraněními.
A teď druhá kategorie, kterou tvoří např. ozdobnice, dochan, proso, kavyl anebo pampová tráva. Tyto traviny svými suchými stébly zdobí zahradu celou zimu, nemají nové přírůstky. Těch se dočkáme až na jaře. Po zimě suchá stébla působí nevábně, proto můžeme tyto okrasné traviny s klidem ostříhat na „ježka“, a to na výšku 5–10 cm. Traviny zase obrostou
Tipy: Traviny na zimu nestříháme. Chráníme tak kořenový systém před mrazem a hnilobou.
Nyní je vhodná doba na dělení travin a tedy jejich množení. O tom, ale jindy.